1. LEXUS'U KEŞFET
  2. Lexus Life Style
  3. Antioksidan ve ORAC Değeri Yüksek Besinler
Ne aramıştınız?
Lifestyle

Antioksidan ve ORAC Değeri Yüksek Besinler

Aldığımız besinlerin yararlı olabilmesi için enerjiye dönüşmeleri sırasında oksijen katkısıyla gerçekleşen yanmaya oksidasyon denir. Oksidasyon, bir yandan enerji sağlarken öte yandan serbest radikallerin oluşumuna yol açar.

Antioksidan kelimesini artık hepimizin sık sık duyduğu popüler bir kelime oldu. Peki gerçekte nedir bu antioksidanlar ve ne işe yararlar merak ediyor musunuz? 
Aldığımız besinlerin yararlı olabilmesi için enerjiye dönüşmeleri sırasında oksijen katkısıyla gerçekleşen yanmaya oksidasyon denir. Oksidasyon, bir yandan enerji sağlarken öte yandan serbest radikallerin oluşumuna yol açar. İşte bu serbest radikalleri kontrolsüz dolaşması pek çok hastalık habercisidir. Antioksidanlar bu serbest radikalleri kontrol altında tutarlar. Antioksidan kelime anlamı olarak oksidasyona karşı demektir.

ORAC değerini duydunuz mu?

Antioksidanların serebst radkalleri kontrol altında tuttuğundan bahsetmiştik. İşte bu Serbest Radikalleri Emme Kapasitesi yani (Oxygen Radical Absorbance Capacity) kısaltmasına ORAC deniliyor. Bu değer ile değişik besinlerdeki antioksidan kapasitelerini ölçmek mümkün oluyor. Kısacası ORAC ne kadar yüksek ise besinin antioksidan kapasitesi de o kadar iyi oluyor.

Yüksek ORAC kapasitesi olan besinler

  • İnsan kanında antioksidan kuvveti arttırır. 
  • Uzun dönemdeki hafıza kaybını önler 
  • Beyin hücrelerinin yeteneğini sürdürmesini sağlar. 
  • İnce kan damarlarını oksijen hasarına karşı korur. 
     
    Antioksidan özelliklerinin zenginliği ile erken yaşlanma, kanser ve bir çok diğer hastalığa karşı koruma kapasitesi sağlayan sebze ve meyveler için Amerika Tarım Bakanlığı (USDA-United States Department of Agriculture) ORAC tablosu oluşturumuştur. 
    Her insanın bir gün içerisinde 3000 ORAC birimi alması gerekirken, 5000 ORAC birimiyle maksimum koruma sağlanıyor.
  • Besin
    Barbunya
    Doğal Yaban mersini
    Fasulye
    Yaban mersini (işlenmiş)
    Enginar
    Böğürtlen
    Kuru erik
    Ahududu
    Çilek
    Kırmızı elma
    Granny Smith elma
    Fındık
    Kiraz
    Mürdüm erik
    Erik
  • Porsiyon Büyüklüğü
    ½ kupa kuru (120 mL)
    1 kupa (240 mL)
    ½ kupa kuru
    1 kupa
    1 kupa, pişmiş
    1 kupa
    ½ kupa
    1 kupa
    1 kupa
    1 adet
    1 adet
    30 gr
    1 kupa
    1 adet
    1 adet
  • 1 porsiyondaki ORAC değeri
    13727
    13427
    13259
    9019
    7904
    7701
    7291
    6058
    5938
    5900
    5381
    5095
    4873
    4844
    4118

Dilara Koçak

Dilara Koçak 1994 yılında Hacettepe Üni. Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden mezun oldu. 1996 yılında aynı üniversitede yüksek lisans eğitimini de tamamlayarak Uzman Diyetisyen ünvanını aldı. Ardından İstanbul Üniversitesinde Yönetici geliştirme programı, Boğaziçi Ünversitesinde Etkili Sunum ve Konuşma Teknikleri programı ile 2015 yılında ise Bilgi Üniversitesi’nde Halkla İlişkiler Sertifika programını tamamladı.